Met de volgende klachten kunt u bij de therapeuten terecht.
- Angstklachten (spanning, piekeren, fobieën, dwang)
- Stemmingsstoornissen (somberheid, depressie)
- Klachten na een traumatische gebeurtenis
- Onbegrepen lichamelijke klachten/ psychosomatische klachten
- Burn-out klachten en overspannenheid
- Werkgerelateerde klachten
- Persoonlijkheidsproblemen
- Negatief zelfbeeld, problemen met assertiviteit of sociale vaardigheden
- Relatieproblemen
- Rouwverwerking
- Psychische klachten bij (chronische) ziekte
- Eetproblemen
- Slaapproblemen (mede door een van bovenstaande klachten)
- Gezinsproblemen
- Sociaal-emotionele problemen en hechtingsproblematiek bij kinderen.
De psychotherapeutische behandeling
In de therapiegesprekken bespreekt u met de therapeut uw klachten en problemen. Deze helpt u dingen anders te zien, pijnlijke gevoelens te verwerken of moeilijke situaties anders aan te pakken. De werkwijze is afhankelijk van de therapievorm. Samen met u zoeken we naar een geschikte vorm. De therapie kan relatief kortdurend zijn of langer durend. De focus kan liggen op het ontstaan van de klachten, maar ook op het verwerven van inzicht en de gewenste verandering. Er wordt gekeken naar uw gedachten (overtuigingen), gedragingen en gevoel. Door te bewegen in de richting van de gewenste verandering zullen de klachten afnemen en uw gevoel van welbevinden toenemen.
Binnen een psychotherapeutische behandeling worden soms elementen uit verschillende werkwijzen gecombineerd. Voor een aantal problemen zijn behandelrichtlijnen ontwikkeld die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. De therapeuten stemmen hun behandeling zoveel mogelijk af op deze richtlijnen maar zullen soms ook daarvan afwijken indien nodig. Eventueel wordt verwezen naar een psychiater voor medicatie.
Groepsbehandeling middels AFT
Deze groepsbehandeling wordt gegeven door psychotherapeut Sabine van Paridon
en psychiater Kees de Vries.
Een intake kan voor jou nuttig zijn als je op een angstige, geremde wijze in het leven staat en moeilijk kan genieten.
Het kan zijn dat je je vaak heel onzeker voelt en het idee hebt dat niemand op je zit te wachten.
Misschien onderneem je weinig activiteiten en durf je niet voor je eigen mening uit te komen.
Het kan ook zijn dat je perfectionistisch bent, alles onder controle wilt houden en niet goed kunt ontspannen.
Mogelijk toon je je innerlijke kwellingen niet aan de buitenwereld, wat tot gevoelens van eenzaamheid kan leiden.
Het kan zijn dat je al een individueel behandeltraject hebt doorlopen, maar dat hoeft niet.
Een groepstherapie is voor de meeste mensen met bovengenoemde klachten een spannend vooruitzicht, maar de ervaring leert dat
- als de groep passend voor je is- mogelijkheden om te kunnen delen, verbinden en leren (in je eigen tempo) met je
groepsgenoten ruim opwegen tegenover het eventuele ongemak.
Inzichtgevende (psychodynamische) psychotherapie
Binnen een inzichtgevende psychotherapie wordt betekenis gegeven aan de innerlijke wereld en innerlijke tegenstrijdigheden onderzocht. Patronen van denken, voelen en handelen, die vaak wortelen in de ontwikkelingsgeschiedenis, worden verhelderd. Door hier meer zicht op te krijgen kan de cliënt de omgang met zichzelf en anderen gaan veranderen.
Cognitieve gedragstherapie
Met cognitieve gedragstherapie wordt gewerkt aan een specifieke klacht en het daarmee samenhangende problemen. Het gaat vooral om de manier van denken bij de klacht en de gevoelens en het gedrag die ermee gepaard gaan. Cognitieve gedragstherapie gaat er vanuit dat het niet de gebeurtenis zelf is die bepaalt hoe iemand zich voelt, maar de interpretatie hiervan en dus de gedachten hierbij. Veel belemmerende gevoelens worden veroorzaakt door een negatieve manier van denken. Het doel van cognitieve gedragstherapie is om te kijken hoe ons denken, ons handelen en ons gevoel elkaar beïnvloeden. Vaak wordt gebruik gemaakt van oefeningen om negatieve denkwijzen en niet-helpend gedrag te veranderen.
Acceptance and Committment therapy (ACT)
Bij deze vorm van therapie leren cliënten niet direct de inhoud van hun gedachten te veranderen, maar leren zij om te gaan met deze gedachten. De vermoeiende worsteling met de eigen gedachten wordt gestaakt en cliënten richten hun energie op wat voor hen werkelijk belangrijk is en welke waarden hier aan gekoppeld zijn (het waardegericht leven). De kern van ACT is de overtuiging dat het verzet tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven. Cliënten worden gestimuleerd om zich te richten op zaken die wel op directe wijze te beïnvloeden zijn, zoals hun eigen handelen.
Cognitieve gedragstherapie
Met cognitieve gedragstherapie wordt gewerkt aan een specifieke klacht en het daarmee samenhangende problemen. Het gaat vooral om de manier van denken bij de klacht en de gevoelens en het gedrag die ermee gepaard gaan. Cognitieve gedragstherapie gaat er vanuit dat het niet de gebeurtenis zelf is die bepaalt hoe iemand zich voelt, maar de interpretatie hiervan en dus de gedachten hierbij. Veel belemmerende gevoelens worden veroorzaakt door een negatieve manier van denken. Het doel van cognitieve gedragstherapie is om te kijken hoe ons denken, ons handelen en ons gevoel elkaar beïnvloeden. Vaak wordt gebruik gemaakt van oefeningen om negatieve denkwijzen en niet-helpend gedrag te veranderen.
Mindfulness (& compassie)
Mindfulness gaat over het vermogen volledig bewust te zijn van wat zich hier en nu in de ervaring afspeelt, zonder oordelen. Het is een training in het bewustzijn en in het verplaatsen en richten van de aandacht. Mindfulness heeft haar oorsprong in oude Boeddhistische meditatietechnieken en wordt tegenwoordig veel toegepast binnen de geestelijke gezondheidszorg. Met behulp van oefeningen leert de cliĆ«nt de aandacht meer bij de directe beleving te houden en zich minder te laten sturen door automatische reacties en opdringerige gedachten. Hierdoor leren cliënten ontspannen, concentreren en meer afstand nemen van de eigen gedachten. Tevens leren zij (denk)patronen en ervaringen sneller en beter herkennen. Door het leren aanwezig te zijn in de ervaring en niet zozeer in de gedachten ontstaat meer innerlijke rust en geven cliënten aan weer meer te kunnen genieten van wat er is.
Compassie leert moeilijke ervaringen onder ogen zien met de wens om dit te verlichten, zodat het makkelijker wordt om ermee om te gaan. Er wordt gekeken of er in plaats van een harde kritische stem, een meer vriendelijke en mildere houding naar het zelf kan worden aangenomen, vooral en juist op de moeilijke momenten.
Traumagerichte psychotherapie
Wij bieden verschillende vormen van traumabehandeling zoals EMDR en Imaginatie en Rescripting. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Deze therapie is bedoeld voor mensen met post traumatische stress stoornis (PTSS) en andere andere traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept. Zie ook www.emdr.nl
Schematherapie
Schematherapie is een therapievorm binnen de cognitieve gedragstherapie die is ontwikkeld voor persoonlijkheidsproblematiek. Deze therapie richt zich op onderliggende patronen (schema's) die door ervaringen in de kindertijd zijn ontstaan en het voelen, denken en handelen in sterke mate beïnvloeden. Als deze patronen hardnekkig zijn, kunnen ze de persoonlijke ontwikkeling belemmeren en tot langdurige of terugkerende psychische klachten leiden. In schematherapie wordt op verschillende manieren gewerkt aan de bewustwording en verandering van de schema's van de cliënt. Daarbij wordt zowel aandacht besteed aan het verwerken van pijnlijke gebeurtenissen in het verleden als aan het ontwikkelen van meer adequate gedachten, gevoelens en gedrag in het heden. De therapeut maakt gebruik van ervaringsgerichte technieken zoals voorstellingsoefeningen, cognitieve technieken en gedragstechnieken. Ook de relatie tussen therapeut en cliënt, waarin de schema's kunnen opkomen, is onderwerp van gesprek.
Relatietherapie
In Emotionally Focused Therapie (afgekort tot EFT) worden met behulp van de therapeut negatieve interactiepatronen in de relatie verhelderd en wordt gekeken naar ieders aandeel in dit patroon. Van daaruit ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Er komt meer ruimte voor ieders kwetsbare gevoelens waardoor de veiligheid en het vertrouwen in elkaar toeneemt en partners elkaar beter kunnen gaan begrijpen. Hierdoor ontstaat er meer verbinding in de relatie.
Systeemtherapie
Systeemtherapie is gericht op relatie tussen mensen, hierbij wordt de problematiek bekeken in samenhang met de leefomgeving. De term systeem verwijst naar iedereen die deel uitmaakt van het sociale systeem, zoals een gezin, school, vriendenkring, werk, familie, etc. Er wordt gekeken naar de interacties tussen de cliënt en zijn leefwereld in samenhang met de reden voor aanmelding. De onderlinge communicatie en ontwikkelde gewoontes worden zichtbaar gemaakt waardoor meer begrip ontstaat voor de reacties op elkaar en wederzijdse beïnvloeding.
Oplossingsgerichte therapie
Oplossingsgerichte therapie is een vorm van hulpverlening die gericht is op het benutten van de sterke kanten en hulpbronnen van de cliënt. Samen met de hulpverlener onderzoekt de cliënt welke vaardigheden hij al in huis heeft om zijn problemen aan te pakken. Oplossingsgerichte therapie is kortdurend en resultaatgericht.